پس انداز خود را چگونه مدیریت می کنید ؟
پس انداز خود را چگونه مدیریت می کنید ؟ اعظم پوریوسف- دکترای حسابداری، عضو هیات علمی دانشگاه مشهد ، سیمین خبر، دغدغه مالی بسیاری از افراد جامعه این است که با توجه به تورم و افزایش سطح عمومی قیمت ها کجا سرمایه گذاری کنند که ارزش پولشان حفظ شده و ضرر نکنند. به گزارش […]
پس انداز خود را چگونه مدیریت می کنید ؟
اعظم پوریوسف- دکترای حسابداری، عضو هیات علمی دانشگاه
مشهد ، سیمین خبر، دغدغه مالی بسیاری از افراد جامعه این است که با توجه به تورم و افزایش سطح عمومی قیمت ها کجا سرمایه گذاری کنند که ارزش پولشان حفظ شده و ضرر نکنند.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی سیمین ، آمارها نشان می دهند که زمین، مسکن، طلا و سکه، اولویت های اصلی مردم ایران در سرمایه گذاری هستند و همه این دارایی ها طی این چند دهه گذشته ، افزایش قیمت شدیدی داشته اند.
به تازگی یک نظر سنجی با موضوع “اگر شرایط مالی شما به گونه ایی باشد که بتوانید پس انداز کنید، ترجیح می دهید پس انداز خود را چگونه مدیریت کنید” انجام شده است و به این یافته رسیده است:
مساله سرمایه گذاری، خیلی پیچیده است میزان نقدینگی در دسترس، یک مسئله ی مهم در سرمایه گذاری است اگر نقدینگی یک فرد زیاد و قابل توجه باشد، گزینه های بیشتری برای سرمایه گذاری خواهد داشت مثلا فردی که فقط 100 میلیون نقدینگی برای سرمایه گذاری دارد، در زمین و مسکن نمی تواند سرمایه گذاری کند.
از لحاظ تئوری، در چگونگی سرمایه گذاری یک فرد، تعیین افق و انتخاب زمان سرمایه گذاری و بازده مورد انتظار فرد سرمایه گذارهم اهمیت بسزایی دارد.
افق زمانی سرمایه گذاری، یک بعد نگرشی درخصوص سرمایه گذاری است و به زمانی که سرمایه گذار برای کسب بازده مورد نظر خود در نظر گرفته است، بستگی دارد بازده مورد انتظار نیز به زمان و دوره یی که سرمایه گذار برای جبران ریسک سرمایه گذاری نیاز دارد، اشاره دارد.
سرمایه گذاری، مستلزم یک توازن منطقی در خصوص ریسک و بازده مورد انتظار است با افزایش ریسک سرمایه گذاری، بازده مورد انتظار سرمایه گذار نیز افزایش می یابد.
برای کاهش ریسک کلی سرمایه گذاری، تنوع بخشی توصیه می شود به عبارتی بهتر است سرمایه گذار به جای اینکه تمام نقدینگی در دسترس خود را در یک گزینه (مثلا طلا) سرمایه گذاری کند؛ همان مقدار نقدینگی را در چند گزینه( مثلا طلا، سهام، ارز و….) سرمایه گذاری کند حتی وجوهی که برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار در نظر گرفته است، به جای خرید سهام یک شرکت، در سهام چند شرکت ووصنایع مختلف سرمایه گذاری کند. به این صورت اگر مثلا طلا کاهش ارزش داشت و بازده مورد انتظار سرمایه گذار محقق نشد، ممکن است با بازده سهام یا ارز یا… جبران شود؛ یا اگر سهام یک شرکت (مثلا صنعت خودرو) افزایش ارزش مورد انتظار را نداشت، سهام شرکت دیگری (مثلا صنعت غذا و دارو) ممکن است بازده مورد انتظار یا حتی بیش از آن را داشته باشد.
فرد در مسئله تنوع بخشی باید سرمایه گذاری در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی را نیز در نظر بگیرد زیرا برخی از ریسک های سرمایه گذاری نظیر ریسک تجاری و ریسک سیاسی برای یک کشور خاص است و با سرمایه گذاری در رمز ارز یا بورس های جهانی و سایر کشور ها، این ریسک ها قابل کاهش است.
همچنین بهتر است سرمایه گذار بخشی از وجوه خود را در گزینه های کوتاه و بخشی را در گزینه هایی با افق زمانی بلند مدت سرمایه گذاری ، کند به عبارتی بخشی از سرمایه خود را که احتمالا تا یک دوره زمانی بلندمدت (مثلا 5 سال) به آن نیاز ندارد را در گزینه های که کسب بازده مورد انتظار از آن نیاز به زمان بیشتری دارد سرمایه گذاری کند (مثل ارز یا طلا که البته به بازار طلا یا ارز نیز بستگی دارد) و بخشی دیگر را در گزینه های زود بازده (مثل سهام، که البته باز هم به بازار بورس بستگی دارد) صرف کند .
این مسئله برای سرمایه گذاری عموم افراد جامعه خیلی اهمیت دارد مثلا اگر فردی، تمام سرمایه خود و حتی وجوهی که به طور موقت به آن نیاز ندارد را در طلا سرمایه گذاری کرده باشد و متاسفانه بر خلاف انتظار و پیش بینی تحلیل گران و فعالان بازار، شاهد کاهش قیمت طلا باشیم، دراین صورت ، ممکن است فرد برای تامین مخارج زندگی خود وخانواده، مجبور به فروش بخشی از طلا و به تبع آن با زیان مواجه شود.
اخیراً دربازار سرمایه گذاری شاهد این گونه زیانها هستیم، زیرا با توجه به تورمی که در کشور با آن مواجه می شویم همه ما می خواهیم برای جلوگیری از کاهش قدرت خرید، تمام وجوه خود را سرمایه گذاری کنیم و ممکن است بعد از مدتی به بخشی از سرمایه خود نیاز داشته باشیم و مجبور به فروش سرمایه گذاری خود با زیانهای قابل توجه بشویم در صورتی که ممکن است در صورت عدم فروش فوری، در بازه زمانی معقولی به بازده مناسبی برسیم. از اینرو بهتر است فرد، افق و مدت زمان سرمایه گذاری خود را با توجه به ترجیحات و نگرش ها و نیاز مالی خود مشخص کرده و با توجه به آن سرمایه گذاری نماید. به عبارتی بخشی از وجوه خود را در گزینه های زود بازده و کم ریسک (مثل سپرده های بانکی، اسناد خزانه،اوراق قرضه یا اوراق مشارکت) سرمایه گذاری کند تا در صورت نیاز، بتواند بدون زیان قابل توجه، به فروش یا برداشت فوری آن اقدام کند.
در مبحث سرمایه گذاری با ابعاد متعددی روبرو هستیم. امیدوارم بتوانم در مطالب بعدی به بخش دیگری از این مباحث به زبان ساده و فارق از اصطلاحات تخصصی بپردازم.
کدخبر، 113
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید