زنانی که ایران را می سازند
نگاه جامعه به زنان ایران سیمین نیوز _ درایران ، نگاه به زن از ایران باستان تا اسلام، مورد احترام و به دور از ابزارگرایی بوده که بيانگرمنزلت اجتماعي زنان و شأن و جایگاه زنان در جامعه ايران بوده است. زن ایرانی ، ابزاري برای لذت جویی وبرهنگی نبوده و نیست . زنان تاریخ ایران، […]
نگاه جامعه به زنان ایران
سیمین نیوز _ درایران ، نگاه به زن از ایران باستان تا اسلام، مورد احترام و به دور از ابزارگرایی بوده که بيانگرمنزلت اجتماعي زنان و شأن و جایگاه زنان در جامعه ايران بوده است. زن ایرانی ، ابزاري برای لذت جویی وبرهنگی نبوده و نیست . زنان تاریخ ایران، زنانی قوی و دارای قدرت تصمیم گیری درتمام دوره های تاریخی بوده اند اما بسته به نوع حکومت هر دوره ، نوع حضور زنان درخانواده و جامعه متفاوت شده است. در ادبیات فارسی ایران که کهن ترین و باارزش ترین آثار ادبی و تاریخی جهان است، زنان، نقش بسیار مهم و موثری داشته اند، همانگونه که زنان شاهنامه، بنیاد عشق و راستی و درستی در پیکره ی خانواده را برای ادبیات جهان معرفی کرده و به نمایش گذاشته اند.
زنان شاهنامه، سیاست مداران ظریف و لطیف اسطوره هستند که نقش های مهم شاهنامه چون رستم و سهراب و درکل ، قهرمانی و پهلوانی را شکل می دهند اما امروزه برخی براین باور هستند که نقش زن امروز در «باید ها» و «نبایدها»یی شکل گرفته و تعریف شده است که ازقدیم الایام جزء فرهنگ دیرینه ی ایران کهن بوده است … درحالی که چنین نیست … “سیمین” می گوید، اینکه برخی، زن ایران را زیر چتر بایدها و نبایدها» … معطل نگه داشته اند بسی خطا و دور از انتظار است. ….. نیاز و اندیشه زن امروز ایران اسلامی، فراترازاین زنجیرهای خیالی است . دردوره قاجار، دوره ی مردسالارانه ی تاریخ ایران، که زنان ازآزادی قابل قبولی هم برخوردار نبوده اند اما باز با مطالعه تاریخ، شاهد آن هستیم که زنان صاحب اندیشه بسیار موثر بوده اند. زنی قوی و صاحب اندیشه همچون «مریم عمید» ملقب به مزینالسلطنه از زنان روشنفکر و روزنامهنگار آن زمان بوده است که نشریه «شکوفه» را در سال ۱۲۹۲ خورشیدی منتشر کرد. مزینالسلطنه، تحصیلات اولیه را نزد پدرش فرا گرفت و همچنین، زبان فرانسه وعکاسی را نیز آموخت. در ۱۶ سالگی، ازدواجی ناخواسته با یکی ازشاهزادگان قاجار داشت که پس از یک سال از او جدا شد و ۷ سال پس از آن با یکی از روشنفکران آن زمان به نام «قوامالحکماء» ازدواج کرد وپس از چند سال، قوامالحکماء هم از دنیا رفت و مزینالسلطنه به تنهایی سرپرستی دو فرزندی را که از دو ازدواج خود داشت به عهده گرفت.
مریم عمید، از نخستین زنانی بود که دو شعبه مدرسه نوین «دخترانه دارالعلم و صنایع مزینیه» را بنیان نهاد و چند کتاب از زبان فرانسه را به فارسی ترجمه کرد. مدرسه مزینیه دو شعبه داشت یک شعبه دارالعلم بود و علوم مختلف (از خواندن و نوشتن تا ریاضیات و جفرافیا و آموزش زبانهای خارجی) در آن تدریس میشد و مدرسه دوم که دارالصنایع نام داشت به آموزش کارهای هنری و صنابع دستی (قالیبافی، جوراب بافی، زردوزی…) اختصاص داشت.
مریم، به علت شرایط سخت مردسالاری جامعه که فعالیت را برای زنان سخت وسختتر میکرد، راهکارهای تشویقی برای ثبتنام دختران درنظر گرفت. او، در ازای ثبتنام 2 دانشآموز که شهریه پرداخت میکردند یک دانشآموز را مجانی ثبتنام میکرد و با والدین و خانوادهها هم توافق میکرد که تا پایان دوره تحصیل نباید دانشآموز خود را از مدرسه بیرون بیاورند. زمانی که خواندن و نوشتن برای زنان عیب شمرده میشد و دانش و پژوهش برای زنان، گناه بود، مریم ، موفق شد نشریه «زنان ایران» را راهاندازی کند. البته درهمه دوره های تاریخی ایران فراز و نشیب های زیادی درزندگی اجتماعی زنان ایران وجود داشته است اما ازدوره مشروطه واهمیت آن بر حضور اجتماعی زنان هم نمی توان غافل شد.
درکتاب «تاریخ مشروطه» چنین ذکرشده است که «وقتی مردم از بیرون نیامدن ِقانون اساسی و سنگاندازیهای دولت در کار نوشتن قانون باخبر میشوند، حدود 300 نفر از زنان، برای اعتراض به این کار و حمایت از مجلس، جلوی بهارستان تظاهرات میکنند» یا «وقتی که قرار بر راهاندازی بانک ملی میشود برای حمایت از دولت، اغلب زنان، طلاهای خود را میفروشند تا در بانک پسانداز کنند». درنتیجه زن ایران ازایران باستان تا به امروز با تمام نامهربانی ها و ناملایمات روزگار، اهداف بلند وقوی دراندیشه داشته است و امروز هم، زن ایرانی اهداف بلند قامت و اندیشه ای گران قیمت درسر دارد. تصمیم گیری درحوزه زنان و جامعه درسطح کلان کشور که می تواند نقش موثری در پیشرفت جامعه کنونی ایران داشته باشد، از زنان متخصص و تحصیل کرده ایران، قابل پذیرش است و البته حمایت از زنان شاغل به ویژه در نقش مادری و فرزندآوری بسیار برای کشور پراهمیت است که لازم است با انتخاب زنان بیشتری درصحن علنی مجلس شورای اسلامی این نوع تصمیم گیری ها تخصصی و از قشر زنان باشد و همچنین آنچه که زن امروز ایران به آن نیازدارد، باور و شناخت هرچه بیشتر توانمندی های خود اوست.
“سیمین ” معتقد است تراوش اندیشه و نگاه سازنده زنان در جامعه، موثر و این تفکرسازنده ی اوست که می تواند جامعه و بلکه دنیا را متحول کند.
کدخبر: 106
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید